Capego Årsoppgjør - Bolig og eiendom, selskaper

Merk:

• Alle eiendommer som et selskap eier skal registreres i register for fast eiendom.
    • Deretter legges opplysningene om hver eiendom inn i "Bolig og eiendom" og denne kobles til riktig eiendom i registeret.

Arbeidsgang

Eiendomsidentifikatoren (SERG) til eiendommen som skal registreres, må hentes ved oppkobling mot Skatteetaten:

• Klikk på tannhjulet opp til venstre i skjermbildet og velg "Logg inn".
    • Følg anvisningene for oppkobling mot Skatteetaten. Logg på med Bank ID.
    • Man må ha de nødvendige roller og rettighetene for selskapet i Altinn.

image-20240305133531-1

• Klikk på plusstegnet og velg Bolig og eiendom og Fast eiendom - register:

image-20240123141836-1

• Klikk på "Legg til linje":

image-20240305133803-2

• Legg inn opplysninger om eiendommen i de rødmerkede (obligatoriske) feltene.
      Kommunen velges ved å klikke på det blå ikonet, legg inn gårds- og bruksnummer i de nederste feltene. Dersom eiendommen ikke har Feste- eller Seksjonsnummer, legg tallet 0 - null - i disse feltene.
    • Klikk på "Søk etter bolig eller eiendom". Eiendomsidentifikatoren hentes fra Skatteetaten.

image-20240305135648-5

• Klikk på "Bolig og eiendom" i menyen til venstre i skjermbildet og velg eiendommen som er hentet i nedtrekksmenyen. Velg deretter aktuell Eiendomstype. For hver eiendom må det velges en eiendomstype, samt opprette forbindelse til eiendommen i "Fast Eiendom - Register" jf. nedtrekksmenyen.

Bolig eiendom Capego

• Legg inn relevante opplysninger som kreves for eiendomstypen, i nedenstående eksempel, utleid næringseiendom som benyttes som lager. Programmet beregner riktig utleieverdi. Klikk på "hamburgermenyen" til høyre for verdien for å se beregningen:

image-20240305142016-6

Kalkulasjonsfaktor - formuesverdsettelse av næringseiendom

• For næringseiendom eid av ikke-børsnotert selskap som ligger i kommunene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er 0,085.
    • For øvrige kommuner er kalkulasjonsfaktoren 0,095. Programmet beregner dette automatisk.
    • Vær oppmerksom på at kalkulasjonsfaktor 0,095 gjelder for aksjonærenes formuesberegning i inntektsåret 2024, og da også at enkelte transaksjoner endrer tidspunktet for formuesfastsettelsen.
    • Ad. ikke - utleid næringseiendom

For å beregne utleieverdien for denne typen, må man via Skatteetatens boligkalkulator for å fastsette formuesverdien. Dette gjøres ved å klikke på lenken til Skatteetaten i programmet og deretter legge inn verdien fra kalkulatoren inn manuelt.

image-20240306112724-1