Capego årsoppgjør - Anleggsregister

Grunndata

Capego grunndata

Her tilpasser du hvilke standard kontokoder som skal gjelde for anleggsregisteret. Her settes også innstillinger for når og på hvilken måte avskrivninger skal foretas. I utgangspunktet blir kontoene hentet fra valgt bakgrunnskontoplan.
Tilpass kontoene til kontoplanen for det aktuelle selskap. Kontonumrene i Grunndata for anleggsregister benyttes ved registrering av det enkelte anleggsmiddel. Tilpasningen kan lagres som mal for eventuell bruk på andre filer.

•    Angi tidspunkt for oppstart på avskrivninger.
•    Angi om den automatiske posteringen av avskrivninger skal posteres mot konto for akkumulerte avskrivninger eller direkte mot aktiveringskonto.
•    Postering av avskrivninger utløses ved valget «Postering av avskrivninger».
•    Dersom du aktiverer månedsavskrivning vises en knapp med månedsavskrivninger på det enkelte anleggsmiddel. Periodeskifte foretas også her.

Capego avskrivning

•    Ved endringer i avskrivningsalternativer oppdateres anleggsregisteret med knappen «Oppdater avskrivning»

Anleggsoversikt

Anleggsoversikten gir en oversikt over alle registrerte driftsmidler. Du kan velge hvilke kolonner som vises ved å høyreklikke på overskriftsraden og velge «kolonner»

Capego kolonnerimage 48

Registrere et nytt driftsmiddel
Start med å legge til beskrivelse (1) og leverandør (2). Deretter anskaffelseverdi (3) og økonomisk levetid (4). Huk av for «ikke avskrivbar», dersom driftsmiddelet ikke skal avskrives.
Legg til anskaffelsestidspunkt (5), slik at programmet kan beregne årets avskrivning så vel som tidligere års avskrivning.
Legg til aktiveringskonto (6). Konto for akkumulert avskrivninger og konto for årets avskrivning legges til automatisk. Det er fordi disse kontoene finnes i grunndata. Du kan når som helst legge til, endre eller slette kontoer som legges til her.
Det er viktig å legge til saldogruppe (7). Dersom det er ny tilgang i år, vil tilgangen kunne hentes i skattemodulen, fra skjema 1084S (i dette skjemaet må du klikke på «hent info»).
Når du legger til saldogruppe A-D, vil saldonummer opprettes automatisk. For øvrige saldogrupper må saldonummeret legges til manuelt.
Dersom et driftsmiddelet selges, overføres salgsverdien til skattemodulen. Velg fane for «salg» øverst i registreringsvinduet.

Capego registrere nytt driftsmiddel

Merk at dersom du huker av for «leaset», vil ikke tilgang eller avgang overføres til skattemodulen. Dette fordi selskapet ikke «eier» leasete driftsmidler.
Klikk på «Neste» for å lagre registrering av driftsmiddel. Grunnen til at man må lagre (trykke neste), er at alle dataene lagres i en database i Capego Årsoppgjør.

Merk at beregnet avskrivninger vises på høyre side under avskrivninger. Her vil man også kunne se hva årets avskrivninger blir, og hva som er årets UB.

Capego avskrivninger

Lineære avskrivninger

Lineære avskrivninger må registreres manuelt i skjema 1084L i skattemodulen.

Hurtigregistrering

Dette er et alternativ til registreringen som er beskrevet over. Skjermbildet ligner på et Excel-ark. Du kan raskt legge inn nye anleggsmidler, klarmarkere og overføre til databasen. Rekkefølgen på kolonnene kan endres ved å klikke på overskriften og dra til ønsket posisjon. Knappen Kolonner lar deg velge og fjerne kolonner. Noen kolonner er obligatoriske og er markert med *. Du kan kopiere en linje til en annen og kopiere verdier fra et Excel-ark og lime inn. Du må legge kolonnene i samme rekkefølge som du har i Excel før du limer inn.

Capego avskrivningsskjema

Rapporter

Det finnes flere rapporter og noen av disse finner du under "skriv-ut" ikonet. Detn ligger blant de 5 ikonene som er øverst  i Capego Årsoppgjør:

image-20240423084259-1

Går du til varige driftsmidler, finner du 4 rapporter (som vist nedenfor):

image-20240423084412-2

Disse rapportene finnes også under Anleggsregisteret:

Anleggsregister

Klikk på meny knappen på Anleggsregister og du finner de samme rapportene:

image-20240423084707-3

Rapporten avskrivningsgrunnlag gir info om alle driftsmidler. Først må du velge om du skal vise anleggsmidler som du eier eller som du leaser.

Rapporten ser slik ut og kan eskporteres til Word, Excel eller pdf i valgene som du finner nederst på høyre side:

image-20240423084820-4