Capego årsoppgjør - Opprette driftsmidler i Næringsspesifikasjon

Opprette driftsmidler i skattemelding for privatperson under Næringsspesifikasjon

Arbeidsgang

Salg av driftsmiddel

Merk:

• Dersom du har driftsmidler i Anleggsregisteret for enkeltpersonforetaket (ENK), blir ikke disse automatisk overført til den private skattemeldingen.
  • Driftsmidlene må manuelt opprettes under "Næringsspesifikasjon".
  • Ved opprettelsen vil avskrivninger blir bokført.

Saldoavskrevet anleggsmiddel og gevinst- og tapskonto:

• Tidligere var feltene for årets avskrivning og årets inntektsføring av negativ saldo åpne for manuell registrering.
  • Når lavere avskrivning eller høyere inntektsføring ble foretatt uten at prosentfeltet ble tilsvarende justert forårsaket dette valideringsfeil ved innsendelse til Skatteetaten.
  • Fra 6. juni er feltene for avskrivning/inntektsføring sperret. I stedet bør prosentfeltet benyttes for å angi lavere avskrivning/høyere inntektsføring.
  • Det kommer kontrollvarsel for de saldoene hvor prosentfeltet må endres. Alternativt kan beløpsfeltet låses opp ved å høyreklikke over feltet og deretter tilbakestille formel i feltet før endret prosentsats legges inn i prosentfeltet.

Arbeidsgang

• Koble ENK'et mot personlig skattemelding. Les mer her: Knytte privatperson mot ENK.
  • Start Oppdrag Skattemelding og du ser Næringsspesifikasjon på venstre side under oversikt.
  • Klikk deretter på pluss-knappen og velg "Driftsmiddel".

image-20230503143914-2

• Under Driftsmiddel har du flere alternativer, f.eks. klikk: "Saldoavskrevet anleggsmiddel".
  • Velg «Legg til» for å legge til et nytt saldoavskrevet anleggsmiddel.

image-20230503144135-3

• Ved valg av Gruppe a, blir avskrivningssatsen 30%.
  • Ved inngående verdi på kr 2 000 000 utgjør årets avskrivning dermed kr 600 000 og utgående verdi kr 1 400 000.
  • Merk at saldogrunnlaget kan påvirkes av følgende poster som finnes under «Andre grunnlag»:
    • Nyanskaffelser og påkostninger
    • Salg og annen realisasjon
    • Realisasjon med betinget skattefri gevinst
  • Klikk på pil (tilbake) for å gå tilbake til oversikten for å legge til nytt driftsmiddel.
  • Klikk: Driftsmiddel "Saldoavskrevet anleggsmiddel" og Grunnlag "Samlet gjeld og formuesobjekter" for å se registrerte verdier.

image-20230503144812-4

Salg av driftsmiddel

Salg av et saldoavskrevet driftsmiddel i næringsspesifikasjonen:

• Legg in salgspris i feltet "verdi av salg og annen realisasjon" (1)
  • Legg inn andel av salget som skal inntektsføres i feltet "Salg og annen realisasjon inntektsført i inntektsåret" (2)
  • Resterende beløp som ikke inntektsføres i år, havner på grunnalget for avskrivning og inntektsføring (overføres til gevinst og tapskonto)

image-20230627125358-1

image-20230627125516-2