Capego Årsoppgjør - Rederi

Særskatteområde - Rederi og rederiskatteordningen

Aksjeselskap og allmennaksjeselskap som oppfyller visse vilkår, kan velge å bli skattlagt etter rederiskatteordningen

Merk:

• Rederi aktiveres i Årsavslutning
  • IFRS fastsettes i Årsavslutning
  • Viktig å krysse av for nystiftet under Vilkår for beskatning (hvis aktuelt)
  • Tema Rederiskatteordning opprettes i Skatt
  • Velg beskatningsordning
  • Når selskapet krever seg behandlet etter rederibeskatningsreglene er det bare finansinntektene som beskattes av de regnskapsmessige størrelsene
  • Egen gevinst- og tapskonto i rederinæringen (20%)
  • Viktig del på finansinntekt
  • Omvurderingskonto må opprettes for automatisk overføring til Rederitemaet. Gjøres via Næringsspesifikasjon=>Andre forhold=>Omvurderingskonto
  • Nystiftede selskap og de med IFRS skal endre på Samlet eiendel og Egen gjeld.
  • Tonnasjeskatt legges inn per. skip som før, men i et annet format
  • Forskjeller skal ikke påvirke skatten. Må overstyre og sette permanente og midlertidige forskjeller til kr. 0. Kommer forbedring på dette. Vi antar at man ikke skal slette temaet midlertidige forskjeller ifht. valideringen.

Arbeidsgang

Start Årsavslutning og angi innstillinger (tannhjul):

• Virksomhetstype Øvrig selskap
  • Full regnskapsplikt
  • Angi "Ja" for Rederi

image-20240813131822-1

• Ved oppstart av Skattemeldingen vil man under Vilkår for beskatning se at Rederi er aktivert
  • Dersom virksomheten er nystiftet er det svært viktig å krysse av for det under Vilkår for beskatning - Andre innstillinger til skattemeldingen. Dette påvirker muligheten for å angi antall dager i rederiskatteordningen mv. Capego tar hensyn til skuddår i årene fremover.
  • Klikk Skattemelding - Annet - Rederiskatteordningen
  • Opprett temaet for rederiskatteordningen. Dette temaet erstatter gamle RF-1197

image-20240813131822-2

Inntreden i rederiskatteordningen:

• Dersom man inntrer i rederiskatteordningen dette inntektsåret, så krysser man av for det øverst i temaet
  • En ny fane relevant for inntreden vil da vises
  • Velg beskatningsordning

image-20240813131822-3

Nystfitet og IFRS skal endre på Samlet eiendel og Egen gjeld:

image-20240813131822-4

Beregning for evt. inntektstillegg:

• På linjen «Inntektstillegg» kan man klikke seg inn for å se beregning.
  • Antall dager i inntektsåret tar hensyn til skuddår, og den justeres etter stiftelsesdato.
  • Angivelse av antall dager i ordningen videreføres til beregningen.

image-20240813131822-5

Tonnasjeskatt:

• Legges inn per. skip som før men i et annet format
  • Vi har konvertering fra RF-1197 på noe men ikke alt

image-20240813131822-6

Andre forhold:

• Midlertidige forskjeller skal ikke påvirke skatten
  • Du må overstyre og sette permanente og midlertidige forskjeller til kr. 0
  • Det kommer forbedring på dette. Vi antar at man ikke skal slette temaet midlertidige forskjeller.