Capego Årsoppgjør - Last ned forhåndsutfylt skattemelding for person fra Altinn

Forhåndsutfylte opplysninger for skattemeldingen er tilgjengelige i mars måned - Skatteetaten sender disse ut puljevis i perioden 7 - 22 mars. Vennligst vent med å laste ned personlig skattemelding og skattemelding ENK til neste oppdatering av Capego Årsoppgjør, som kommer rett før påske. Det kommer et rødt varsel i megafonen i programmet når oppdateringen er klar.

Når forhåndsutfylt informasjon finnes, må prefill lastes ned - ellers stopper valideringen hos Skatteetaten innsendingen

Preutfylte opplysninger kan endres, men ikke slettes

Merk:

• Dersom årets skattemelding er tilgjengelig (forhåndsutkast/prefill) hos skatteetaten ("Min skatt") ref. over, må du først laste den ned til Capego Årsoppgjør og deretter gjøre eventuelle endringer/tillegg i Capego Årsoppgjør. Vennligst vent med å laste opp personlig skattemelding og skattemelding ENK til neste oppdatering av Capego Årsoppgjør, som kommer rett før påske.
  • Nedlasting av skattemeldingen skriver ikke over tidligere manuelt registrerte temaer, men du risikerer å få doble rader.
  • Nedlastet informasjon ser du i Oppsummering skattemelding - i kolonnen "Forhåndsutfylt".
  • Preutfylte opplysninger kan endres, men ikke slettes.
  • Preutfylte opplysninger for inntekt og formue: Hvis inntektsposten eller formuesposten er forhåndsutfylt i skattemeldingen, men oppgis i næringsspesifikasjonen, må beløpet settes til 0 i skattemeldingen. Hvis ikke vil inntekten eller formuen beregnes begge steder.
  • Preutfylte opplysninger fra tidligere år kan ikke lastes ned. Bruk endringsmelding.
  • Skattemeldingen for 2022 kan foreløpig ikke lastes ned til Capego Årsoppgjør. Se hvordan dette kan gjøres via av vårt gamle produkt Skatt.
  • Min skatt, utvidet veiledning (merknader). Dette er kun til hjelp i Min skatt og er ikke knyttet til Skattemeldingen. Derfor følger ingen merknader med ved nedlasting av forhåndsutfylt skattemelding eller ved innsendingen av denne. Skatteetaten vurderer å åpne for at man også kan laste ned merknader i prefill.

Nye opplysninger i skattemeldingen fra tredjepart:

• Skatteetaten varsler skattepliktig om at det har kommet nye tredjepartsopplysninger etter at skattepliktig har åpnet og ennå ikke sendt inn skattemeldingen (før frist).
  • Kommer det nye tredjepartsopplysninger etter at skattemeldingen er sendt inn (fastsatt), sendes det ikke varsel til skattepliktig. Skatteetaten kan eventuelt saksbehandle i ettertid på grunnlag av de nye opplysningene.
  • Tredjepart er pliktig til å informere skattepliktig dersom de sender nye opplysninger som skal inngå på skattemeldingen etter utløpet av fristen for å sende grunnlagsdata til Skatteetaten.

Du må ha en av disse rollene for å laste ned preutfylt personlig skattemelding for andre:

• Skatteforhold privatperson​ - Rettighet delegeres i Altinn på privatperson.
  • Begrenset signeringsrett - Rettighet delegeres i Altinn på privatperson.​
  • Regnskapsfører med signeringsrett - Rettighet gis via registrering av "Regnskapsfører" for ENK'et i Nøkkelopplysninger i Enhetsregisteret.

Arbeidsgang

Når klient er opprettet for en privatperson, kan du laste ned personlig skattemelding fra Altinn (utkast fra Skatteetaten) og åpne skattemeldingen og se en oppsummering av skattemeldingen.

• Åpne klientkort og klikk på Oppdrag Skattemelding
  • Klikk Tannhjul
  • Kobling mot Skatteetaten - Klikk Logg inn

image-20230414144020-10

• Nytt vindu åpnes med elektronisk ID
  • Velg f eks BankID

image-20230414143012-7

• Dette vinduet kommer opp: Vellykket innlogging - Lukk vinduet

image-20230414142615-6

• For å hente utkastet fra Skatteetaten - klikk "Oppdater".

image-20230414143659-9

• Bekreftelse: Kobling mot Skatteetaten.
  • Gå til fanen "Skattemelding".

image-20230414142033-3

• Oppsummering skattemelding: Nå ser du de forhåndsutfylte dataene i Skattemeldingen
    • Skattemeldingen inneholder innberettet info fra banker, arbeidsgivere, verdipapirsentralen mv.
    • Koble eventuell ektefelle til personen under innstillinger "tannhjulet".
    • Arbeid med utkast til temabasert personlig skattemelding.

image-20230414142000-2